Svatoplukovy Pruty – 20. -29. srpna 2010

          Tři pruty Svatoplukovy jsou roverský motivační kurz – toto vznešené označení pro nás rovery znamená, že někam pojedeme a o nic se nemusíme starat. Po organizování tábora celkem příjemná změna. J Z našeho kmene se účastnili Mamut, Viki a já, čili komplet vedení 3. Oddílu. Na rozdíl od ostatních akcí na Prutech spolu členi kmene tráví minimum času, protože na většinu programu jsou rozděleni do jednotlivých „prutů“ a sice Outdoor, Příroda a Tvořivost. Naše skupina si program rozdělila následovně – atlet, lezec, parašutista a dalších sportů znalec Viki si nekompromisně zabral Outdoor, tanečník Mamut dostal od svých Múz povel zařadit se do Tvořivosti a já jsem tedy balil batoh s vidinou dní strávených v lese požíráním kořínků… Dalším členem kmene, který se prutů zúčastnil, byl Buba – ten tam ovšem jel jako instruktor, takže jeho příprava spočívala především v shánění hektolitrů kafe, energy drinků, cukrů a bičů.

          Nicméně program byl po všech stránkách nabitý. Ačkoli instruktoři působili někdy dojmem, že pokud nestihnou další program včas, tak je Svatopluk hodí lvům, nakonec se skutečně vše dělo téměř přesně podle harmonogramu, což je na roverskou akci jev hodně neobvyklý. A co vůbec program obnášel? Podle toho co jsem postřehl, tak Outdooráci (všeobecně vítáni jako levná síla pro každou práci, na kterou nepotřebujete mozkové závity) se věnovali nejrůznějším sportovním výkonům, od fyzicky náročných snídaní, přes rugby i s nácvikem maurského tance „haka“ až po klouzání se po čemsi kamsi… Tvořivost (brána pro změnu jako „ti divní, jímž se nemá odporovat“) zase provozovali vše, co se dá byť jen trochu označovat jako umění, což pro Tvory znamenalo cokoli, u čeho se dá pořádně zasvinit, nebo jinak udělat brajgl.

          Samozřejmě ani jeden z těchto „podprutů“ se nedal srovnat s elitní skupinou Příroda. Ať už se na to podíváme z hlediska snídaní (je lepší šplhat za jídlem po stromech, nebo vychutnávat lesní plody donesené zkušenou botaničkou?) nebo programu (jakýkoli intelektuální výkon se od outdooru čekat nedal, u tvořivců si zase člověk nikdy nemohl být jistý čistou košilí). Každopádně mezi zážitky prutu Příroda, zvaného též „tvořivý outdoor“ patří např. východ slunce na Varhošti, hra Vězňovo dilema nebo brodění lososů proti proudu. Ve chvíli, kdy se naše maskulinní skupina dočkala daru z nebes v podobě okouzlující El(M)išky, mohli jsme všichni takříkajíc chrochtat blahem.

 

          Jakkoli byl program s Pruty bohatý, našlo se místo i na neprutový program, asi abychom nezapomněli, jak vlastně náš kmen vypadá. Ten nám poskytovalo excelentní duo Šípek – Káďa a během něj jsme dumali nad fungováním našeho kmene, nad roveringem i službou jako takovou. Myslím, že nejsem jediný, koho právě tyto programy zaujaly nejvíc, spolu s kolektivními programy jako byl Sofiin Minisvět, kde jsme se snažili vstřebat myšlenky filosofů nebo Open Space, během kterého se dalo např. diskutovat se starostou Junáka o přístupu k alkoholu na roverských akcích…

                                                             

     Káďa                                          José                                 Šípek

          A nějaké shrnutí? Rozhodně nás Pruty napumpovaly zážitky a nápady na program. To nejlepší jsme pak předali našemu kmeni při říjnové Pekelné akci. Zároveň jsme potkali i spousty lidí, kteří se aktivně angažují v Junáku, např. lidi z Lanáče, Roverského odboru, Mikulášského semináře ale i třeba Jamboree. Přidejte k tomu bandu roverů z celé republiky a vyjde vám kurz, který za to stojí. Věřím, že nikdo z nás nelitoval, že tam jel.

 Napsal Máťa

Napsat komentář