Duben 2014

V dubnu již tradičně slavíme svátek svatého Jiří, patrona skautů. Tento den je pro skauty z celého světa velice významný, letos byl však alespoň v našem středisku zastíněn jinou akcí – závodem vlčat a světlušek, kterého se 12. dubna zúčastnilo přes stovku dětí z Líbeznic, Úval, Říčan a dalších měst a obcí našeho okresu. Připočteme-li doprovody hlídek, organizátory a rozhodčí, na našem srubu se sešlo okolo 150 skautů! Samotný závod se uskutečnil v klecanském háji, kde každá hlídka strávila přibližně dvě hodiny plněním nejrůznějších úkolů – od luštění šifer a poznávání značek, přes praktické úkoly jako řezání dřeva až po první pomoc a správné chování v blízosti nebezpečných lidí. Děti, které zrovna nezávodily, si mohly na srubu zkoušet nejrůznější hry, jako např. střílení z luku i praku, opékání marshmallow na ohni, chůzi po laně či tzv. bungeerunning. Celým závodem se nesla atmosféra pirátů z Karibiku, děti hledaly poklad Jacka Sparrowa a většina si přinesla nádherné kostýmy. Obrovský dík patří všem, kteří se na závodě podíleli, především klecanskému roverskému kmeni a dětem z třináctého oddílu. Při skautském závodě je totiž běžné, že starší děti dohlížejí na mladší a někteří byli dokonce na stanovištích jako rozhodčí. Největší uznání patří pak Kulihrachovi (Martin Černý), za perfektní organizaci celé akce.

A jak si v samotném závodě vedly naše oddíly?

      První oddíl světlušek

V polovině dubna proběhly dlouho očekáváné závody, na které jsme se intezivně připravovaly a opakovaly nejen od začátku měsíce. Závodu se zúčastnily tři naše holčičí skupinky a přesto, že se umístila pouze jedna a to na krásném třetím místě, si to všechny moc užily. Postupující skupinka do krajského kola byla ve složení Anežka, Míša, Majda, Lůca, Ela a Terezka.

      Třetí oddíl vlčat

Z kluků se nakonec sestavily dvě hlídky, přičemž jedna byla šestičlenná, druhá sedmičlenná. Náš oddíl v závodě reprezentoval Aleš, Táda, Číšník, Tom Král, Plaváček, Dudu, Tom Mlynář, Permoník, Brepta, Hrášek, Simba, Péťa a Šídlo. Všichni se snažili ze sebe dostat maximum a využít veškeré znalosti, které nabyli během příprav. V drsné konkurenci se naše týmy umístily na velmi dobrém třetím a pátém místě. Na postup do vyšších kol to sice nestačilo, nicméně i tak si kluci za své výkony vysloužili uznání.

 

Ačkoli byl závod vrcholem dubnového programu, nebyl rozhodně programem jediným. Vlčata se před Velikonocemi vydala pohromadě na pomlázky. I přes Mamutovo (Pavel Hurt) očekávání kluci našli dostatek proutí, tudíž se dostalo na každého. Proutí následně odnesli na srub, kde se vedoucí snažili všem členům oddílu ukázat, jak se plete poctivá skautská pomlázka, neboť každý správný kluk by si měl umět uplést pomlázku!

V prvním oddíle ještě ke konci března proběhlo přespání malých světlušek, které se náramně povedlo. Jak z hlediska počasí, které bylo opravdu jarní, tak i holky byly spokojené. Procvičovala se první pomoc, potom si zahrály pexesový turnaj a také se holky naučily trochu více z kuchařských dovedností. Jelikož po celou sobotu svítilo slunce, trávily čas zejména běháním či sezením venku. I když to bylo přespání vyhrazené pro menší světlušky, pozvány byly i starší. Nejenom, že si také přespání užily, ale také mi hodně pomohly s průběhem přespání. Vzhledem k postupu holek do krajského kola čeká světluchy opět příprava na závody. A snad i slíbený výlet do bazénu pro ty, které vyhrály bodování.

Třináctka měla schůzku s tématem Spolupráce, kde se zavázanýma očima musel celý oddíl projít lesem pod vedením dvou průvodkyň. Na konci cesty se (už vidoucí) děti pokochaly panoramatem z vyhlídky a následně sepisovaly co vědí o svých kamarádech z oddílu. Další schůzky byly akčnější, hrál se softball, na jelena a střílelo se z luku i pušky. Pár her jako boj o míč nebo hututu už děti znají natolik dobře, že jsou schopni je zahrát s mladšími i bez vysvětlování vedoucích. Jeden z drobných, ale důležitých rozdílů mezi skauty a ostatními spolky, kde dostanou děti program naservírovaný bez jakékoli vlastní iniciativy. Za zmínku stojí také přespání „Junák 1948“ v Brandýse, kterého se z našeho oddílu zúčastnili Adam, Ztracenej, Andy, Filip, Maruška a Kuba Čé. Kluci i holky si připomněli smutnou kapitolu z dějin českého skautingu, ale zahráli si i pár her, jako třeba skřety, kterými pak na schůzce pobavili i zbytek oddílu.

Zmiňované oslavy svatého Jiří proběhly na srubu až 25. dubna, tedy po uzávěrce Zpravodaje, takže budou popsány až v květnovém čísle. Zatím věřte, že se na ně celý duben těšíme J. Další akcí, která nás čeká a na kterou bychom vás rádi pozvali je Dětský den, který proběhne 1. června u nás na srubu od 14 hodin.

Skautské interview:                                             

Odpovídal Loki (Petr Mervart, 18 let), člen roverského kmene

Jak dlouho chodíš do klecanského střediska?

L: Do skautu jsem začal chodit ještě když byl u vesla třetího oddílu Stopař (rok 2006 jestli si dobře pamatuji)

Proč jsi skaut?

L: Skautem jsem proto, že tam mám většinu mých kamarádů – to je asi první věc, která mě napadne, když se mě někdo zeptá, proč tam vůbec chodím. Dále z větší části souhlasím a ztotožňuji se se skautskou myšlenkou jako takovou… Myslím, že to, co dělá skaut má rozhodně smysl…

Skauty si většina lidí představí jako děti – co podle tebe skauting může nabídnout dospělým?

L: Určitě zkušenost do budoucího života. Organizovat akce pro mladší členy není vůbec sranda. Já osobně nejsem vedoucím v žádném z oddílů, takže organizací výprav a tak dále se nezabývám, ale snažím se využít nabídek různých zážitkových akcí, kterých je habaděj. Naposledy jsem byl na celorepublikovém setkání Roverů (což jsou skauti od 15 let) a bylo to vážně super.

Co se na takovém celorepublikovém setkání děje?

L: Je tam spousta cizích úžasnejch, sympatickejch skautů, které vidíš poprví v životě a nebojí se tě oslovit… Spíš ve stanu, vaříš si sám na vařiči. Přes den jsou v nabídce přednášky od velice zajímavých osobností, workshopy… večer koncerty.

Která přednáška tě třeba zaujala?

L: Asi nejvíce mě bavila přednáška od pana Hesse, který založil síť Babyboxů po celé republice. Jelikož sám pan Hess je dlouholetý skaut, jeho povídání bylo velice uvolněné a okamžiky velice vtipné, protože v jeho lehce pokročilém věku zapomínal, co nám již řekl a co ještě ne, takže pár informací jsem slyšel několikrát J

A na které skautské akce se ještě letos chystáš?

L: Zatím žádnou větší, jako byl Obrok (zmíněné setkání skautů, pozn. redakce), neplánuji, jelikož budu mít prázdniny nespíš nabité prací, abych si vydělal na dovolenou a na začátku dalšího školního roku budu mít co dělat, abych se rozkoukal první rok na vysoké škole, ale určitě se budu snažit najít si třeba nějakou "víkendovku" . Například tento týden se chystám na Perplex, což je večer plný krátkých prezentací a debat na různá aktuální témata.

Poslední otázka – když je mi např. dvacet let a přemýšlím, že bych se nějak zapojil mezi skauty, kde mám začít, na koho se obrátit?

Určitě bych začal na sktránkách skaut.cz kde bych si našel nějakou základnu poblíž místa, kde bydlím a kontaktoval někoho z tamního střediska…

OK, to je vše, dík za rozhovor!

Napsat komentář