Rubriky
Střediskový měsíčník

Leden 2014

Letošní zahajovací akcí byla Tříkrálová sbírka. První lednová neděle byla pro většinu dětí posledním dnem prázdnin a navzdory nevlídnému počasí se nás shromáždilo dost na vytvoření hned tří skupin – jedna pod vedením Janiny (Jana Kovalská)  prošla okolí srubu a ulice Na Vinici, zatímco druhá v tandemu Anče (Anna Sýkorová) + Loki (Petr Mervart ml.) koledovali na Boleslavce. Třetí skupina vybírala ve Zdibech. Omlouváme se všem, kdo nás letos čekali a nedorazili jsme – do budoucna bychom rádi dosáhli alespoň pěti týmů, abychom mohli pokrýt větší část Klecan.

 

 Peníze vybrané na sbírce posíláme každoročně jiné neziskové organizaci. Loni to byly nadace Člověk v tísni a Lékaři bez hranic, letos jsme 500 Kč poslali nadaci „Tříkralová sbírka“ od Charity a větší část, 4900 Kč byla poslána dětskému fondu OSN (UNICEF) na podporu dětí ze Sýrie. 

 

Děkujeme všem, kdo jste skautům přispěli a podpořili tím dobrou věc! 

Samozřejmě v lednu probíhá i oddílový program. Světlušky z prvního oddílu se věnovaly zimní výzdobě klubovny a přípravě na Závod Vlčat a Světlušek. „ZVaS“ je soutěží, při které se navzájem utkávají  družiny z různých oddílů a je tak pro děti výbornou možností setkat se ze skauty z celého okresu. Letos se bude okresní kolo závodu konat v Klecanech, hlavním pořadatelem je Kulihrach (Martin Černý). Kromě přípravy na závod také světlušky v rámci svého projektu uklízí některá nepěkná místa v Klecanech. Výsledky jejich práce vidíte na fotografiích: 

    

Ostatní oddíly také nelení. Ve třetím oddíle probíhají intenzivní přípravy na závod – děti v rámci hry „Poznávání kde bydlíme“ zkoumali mapu ČR i Evropy, učili se kraje a okresy. Praktické přípravy zahrnovaly základy zdravovědy, aby si děti uměly ošetřit puchýř nebo odřeninu nebo šifry. To vše doprovázela řada her venku, bez kterých si vlčata schůzku ani neumí představit. Třináctý oddíl měl schůzky tematické –  téma „Naděje“, během kterého děti mj. pantomimou i kreslením znázorňovaly svá očekávání do roku 2014, nebo téma „Rozhodování“. Kromě toho probíhá v Třináctce projekt „Pomoc druhým“, jehož první částí bylo prosincové rozdávání Betlémského světla.  Všechny tři oddíly se také potkaly na společné schůzce s tématem „Zimní olympijské hry“ pod vedením Anči. Roverský kmen navzdory zkouškovému období většiny členů připravuje skaustký ples, na který jste všichni zváni! 

 

 

Interview:                                                   

   

Odpovídala Anna Koktanová, 15 let, členka 13. oddílu:

Jak dlouho chodíš do klecanského střediska?

AK: 9 let.

Proč tam chodíš?

Zaprvé kvůli ideji skautingu, za druhé kvůli partě.

Můžeš to nějak rozvést? Co to podle tebe je, ta idea skautingu?

Přes jedince zlepšovat svět, i když se to někdy zdá jako marnost, má to svůj smysl a jsem ráda, že v tomhle ohledu se mnou souhlasí tolik lidí. Líbí se mi, že v tom není každej za sebe, že tvoříme takovou velikou rodinu, která se snaží tuhle myšlenku realizovat.

Co tě z lednových schůzek a akcí nejvíc bavilo?

Líbilo se mi, že bylo nejaký téma. Sice některý hry s tím souvisely jen trochu, ale přece jen jo.

Co to bylo za téma? A vzpomeneš si na nějakou konkrétní hru, která tě bavila?

Rozhodování. Líbilo se mi, jak jsme dostali (fiktivních, pozn. redakce) 6000 Kč a museli jsme se rozhodnout co s nima, aby každej souhlasil – to mi přišlo celkem zapeklitý.

Dobře a poslední otázka: jaký je tvůj nejsilnější zážitek z loňského roku?

Určitě tábor, nevím jestli to bylo super programem nebo tím, že se tam cítím skoro jako doma, ale byl úplně nejlepší ze všech, na kterých jsem kdy byla. 

Napsat komentář