Prosinec 2013

Skautský rok vrcholí letním táborem, takže o Vánocích jsme teprve v poločase realizace našich plánů a vizí. Přesto si v prosinci najdeme chvilku na krátký rituál, kdy se všichni členové střediska potkají okolo vánočního stromečku a společně zavzpomínají, jaký uplynulý rok vlastně byl. Tradiční součástí rituálu je posílání svíčky. Na co můžou skauti a skautky vzpomínat při pohledu do letošního plamínku?

Možná si vzpomenou na začátek roku. Na lednovou Tříkrálovou sbírku, při které jsme obešli Klecany a s písní vybrali peníze pro nadace Člověk v tísni a Lékaři bez hranic. Na únorový oheň na počest Tomáše Garrigue Masaryka, který naši skauti zapalují a vítají u něj lampionový průvod. Ani na masopustním průvodu jsme letos nechyběli. Dospělí členové střediska zavzpomínají na ples, který v sokolovně Veltěž proběhl pod taktovkou Pandy (Lukáš Kovalský).

 

 

Někdo zavzpomíná na jaro. Úklidy kluboven a celého areálu, dokončení altánu U Nata, což byl dlouhodobý projekt, který pro roverský kmen naplánoval Viki (Viktor Harnach). Především ale nejvýznamější skautský svátek – den svatého Jiří, při kterém si hrálo celé středisko a nakonec jsme poseděli u slavnostního ohně. Při povodních se starší skauti a roveři pod Lokiho (Petr Mervart) vedením vydali pomáhat do Klecánek.

 

 

Většina vzpomínek bude nepochybně patřit táboru. Letošní tábor se Janině (Jana Kovalská) opravdu povedl a shodli jsme se, že patřil k nejlepším. Velký podíl na tom měla celotáborová hra na téma Egypt, kterou připravili Anče (Anna Sýkorová) s Vlaďkou (Vladimíra Jandovská). Za skvělý tábor vděčíme i ostatním vedoucím a samozřejmě super dětem, bez kterých by to rozhodně nešlo. J

Nejčerstvější vzpomínky máme z podzimu. Jak jsme letos poprvé museli odmítat některé zájemce, protože mladší oddíly kluků i holek jsou přeplněné a dalším dětem by se už Mamut (Pavel Hurt) a Vlaďka nemohli naplno věnovat. Oddíly podnikly několik výprav, za všechny zmíním Pekelnou akci, kterou pořádala pro roverský kmen Anče na Sýkorovic chatě a Andělskou reakci, při které třináctý oddíl zavítal do klubovny Brandýských skautů. V Klecanech jsme byli k vidění při organizaci cyklistického Závodu do vrchu při Slavnostech pravého a levého břehu Vltavy.

 

 

Většina dětí možná ani nepostřehla, že v říjnu proběhl střediskový sněm, kde byla vedoucím střediska zvolena Janina s Míšou (Michaela Brázdová) jako zástupkyní. Ve funkci vystřídala dlouholetého vedoucího Filla (Ivo Kurhajec), kterému patří velký dík za odvedenou práci a věříme, že středisko nezavrhne a na našich akcích se ještě objeví.

Nebude se ale jen vzpomínat. Do budoucího roku nás čeká celá řada výzev. Roverský kmen bude fungovat bez Vikiho, který stráví půl roku v Portugalsku. Kulihracha (Martin Černý) čeká v třináctém oddíle obměna více než poloviny členů. Světlušky dokončily ekologický projekt a čekají je další témata. Do vlčácké smečky budou po odchodu nejstarších do třináctky vypuštěna další štěňata.

Přesto se na příští rok těšíme. Budou akce malé (schůzky), větší (výpravy a přespání), i největší – tábor. Budeme doufat v bezproblémovou spolupráci s rodiči i městem. Děti si opět připomenou, že příroda umí poskytnout víc zážitků než iPhone, že má smysl být odvážný a slušný a že při hrách se toho často naučí víc, než ve škole v lavici.

Za skautské středisko Havran Klecany vám hezké Vánoce a Nový rok plný příjemných překvapení přeje

Kapi (Matyáš Kapusta) 

Napsat komentář