Rubriky
Středisko

Svatý Jiří 2015

Svatý Jiří je patronem všech skautů a skautek. Letos jsme si při přípravách jeho oslav stanovili cíl seznámit naše svěřence nejen s pověstí o svatém Jiří ale i o dalších hrdinech.
Slavnostní odpoledne 24. dubna probíhalo tak, že se účastníci rozdělili do skupinek (5 – 8 členů) a skupinky postupně vyrazily na trať klecanským hájem. Na trase byla připravena stanoviště, na kterých se skupinky měly seznámit s hrdiny a jejich činy.
Celkem bylo připraveno osm stanovišť podle osmi hrdinů. Mezi hrdiny byli:
  • Svatý Jiří
  • Jaroslav Foglar – Jestřáb
  • Odboj slezských skautů
  • Jiří Navrátil
  • Antonín Benjamín Svojsík
  • Olave Baden Powell
  • Svatá Anežka Česká
  • A Obnovující členové našeho střediska
 
Na stanovišti „Obnova Junáka v Klecanech“ měli účastníci popřemýšlet o prospěšnosti skauta pro sebe i pro společnost.
Na stanovišti u Svaté Anežky České se účastníci měli přiblížit řeholnici – Svaté Anežce tím, že na tři dny přijmou výzvu a sami si odepřou nějaké „vymoženosti“ moderní doby. Jaké nápady účastníci měli? Tři dny bez: Počítače, mobilního telefonu, televize, tabletu, myčky, pračky, výtahu a jezdících schodů, veškeré elektroniky, auta, čokolády a bonbónů.
Někteří to vzali více obecně a zavázali se tři dny: Nenaštvat nikoho a splnit všechny dané sliby, plnit dobré skutky, jíst skromně – bez sladkostí, pochoutek, sladkých limonád, mluvit pravdu nebo nebýt zlými na kamarády.
  
U odboje slezských skautů se účastníci pokoušeli nenápadně předávat kontraband, Olave Baden Powell zase dávala do pořádku rozbombardovanou Prahu. S Jiřím Navrátilem pak vysílali a přijímali zprávu v Morseově abecedě, spolu s Antonínem Benjamínem Svojsíkem pak utvářeli plán skautského tábora. U Jestřába – Jaroslava Foglara pak bylo za úkol protáhnout se bez doteku skrz překážkovou trasu.
Po příchodu poslední skupinky z háje zpět na srub jsme zapálili slavnostní oheň, několik skautů z 13. oddílu si složilo skautský slib. Poté se ukončila oficiální část a volně se přešlo k povídání a hraní na kytary.
Věříme, že si všichni účastníci z řad dětí i rodičů odpoledne a podvečer užili. Děkuji spoluorganizátorkám akce – Vlaďce Jandovské a Kačce Savkové a ostatním vedoucím, kteří pomohli s realizací na místě.
Viktor Harnach – Viki 
U příležitosti oslav jsme o zmiňovaných hrdinech vytvořili krátkou brožurku. Ke stažení je zdehttp://klecany.skauting.cz/wp-content/uploads/2015/05/Sv-Jiri-kniha-final.pdf
FOTOGALERIE je dostupná zdehttps://drive.google.com/open?id=0BxiGSuA-lcWlfmFkYjR0Z3QtTWpXY19CcGFhQ0NIZ1RKY3l1LVhTTG55YkNkaFMxQTVSUjA&authuser=0 

Napsat komentář