Rubriky
Výročí střediska

Výročí 3

1968 – 1970

Tentokrát si probereme skautské období kolem Pražského jara. Bohužel ani tentokrát neměl Junák v Československé republice, tedy i u nás v Klecanech dlouhého trvání.
29. Března 1968 byla skautská činnost obnovena, avšak již o dva roky později 17. září 1970 byla činnost opět zakázána a některé oddíly, stejně tak jako klecanský 1. Oddíl skautů, přešly pod jednotnou organizaci, pod Pionýrskou organizaci socialistického svazu mládeže.

Za těch 2,5 roku se v Klecanech mezi skauty událo však mnoho věcí.

Například Ústřední rada Junáka na základě dekretu č. 0260 ze dne 16. 6. 1970 uděluje právní subjektivitu středisku Klecany. Již tedy skauti z Klecan nemuseli spadat pod středisko v Roztokách či v Řeži. Od této chvíle existovalo v Klecanech samostatné skautské středisko, které v roce 1969 mělo registrováno 121 členů a v roce 1970 dokonce 128 členů.

Vůdcem střediska byl bratr Zdeněk Stanislav, jeho zástupcem byl bratr Jaroslav Velíšek.
Vůdci oddílů a členy střediskové rady byly sestry Anna Černá, Drahuše Tintěrová a bratři Jaroslav Fiala, Miroslav Peroutka, Miroslav Berkman, Miroslav Vybulka a Oldřich Štemprok.
Scházeli se různě. V roce 1968 se škola v Klecanech stěhovala do nově postavených pavilónů a tak skauti dostali do začátku své činnosti možnost scházet se ve staré školní dílně, kde je dnes zdravotní středisko.

Následně si mohli upravit pro svou základnu místo u hřbitova, vedle dnešního Logistického centra. Uklidili skládku, která tam tehdy byla, smontovali srub, který od vojáků dostali, v jeho blízkosti si vybudovali táborový kruh a volejbalové hřiště.

Ze zápisků z oddílových činností
(omlouváme se za možné nepřesné informace způsobené špatnou čitelností písma)
„5. 7. 1968
Dnes se jelo na družinový výlet. Jelo nás málo. Pouze 5 i s vedoucím: Černý M., Kleker, P. Koktan, M. Peroutka. Vlakem jsme jeli do Mnichova Hradiště, pěšky na hrad Valečov, Drábské světničky, k rybníku u obce Branžež, kde jsme přenocovali. Druhý den na Kost, k Semtínské lípě, odpoledne odpočinek v tichém zákoutí u Kosti. K večeru příprava guláše a pak stavba „konírny“. Mirek Č. přenocoval na Tři orlí pera. Ráno odchod k Troskám. Zavazadla jsme nechali ve mlýně v Nebákově a volně šli na Trosky, Vidlák, na Hrubou Skálu, odtud návrat na Nebákov. Po cestě jsme zachránili psa…
…Výlet byl vyvrcholením dosavadní činnosti před odchodem na prázdniny. Škoda, že nebyla větší účast. Některé odradila cena, kterou jsme předpokládali zbytečně vysokou. Náklady se snížily, protože každý měl nějakou tu konzervu z domova.“
„7. října 1968
Dnes se konala schůzka bez bratra Peroutky, který musel odjet. Schůzku vedl vůdce Kid. Starší junáci si opakovali večerku, morseovku, druhy ohňů atd. Sam učil mladší junáky určit sever podle slunce, stromů a hodinek a učil je znovu morseovku.
Schůzka proběhla velmi rychle, aniž to kdo zpozoroval. Nikomu se nechtělo domů.“

Družinový oběžník
(Jeleni)
Na družinovou schůzku v pátek v 16:00 na staré školní zahradě si přineste zápisníky ke kontrole.
Kdo si chce objednat skautské knoflíčky za 3,10, tak přinese peníze s sebou.
Tento oběžní jako i ostatní se nesmí dostat do rukou cizího člověka.
Kid
Pichajda
Klíště
J. Medek
Rumcajs
Radek
Jura
Zeman
Davídek

jeleni

●●●
Junácký slib (1968)
Slibuji na svou čest, jak dovedu nejlépe:
1. Milovati vlast svou, Československou republiku socialistickou, a sloužiti jí věrně v každé době,
2. plniti povinnosti vlastní a zachovávati zákony junácké,
3. duší i tělem býti hotov pomáhati bližnímu.
●●●

Během těchto dvou let (roku 1969 a 1970) se uskutečnily dva letní tábory v Kaplici, o kterých napíšeme v příštím čísle zpravodaje.