Rubriky
Roverský kmen

Skryjská jezírka

Na základě roverského kurzu Svatoplukovy pruty, byla uspořádána akce pro náš kmen, která měla za cíl mj. zpevnit vztahy v kmeni, zapojit a namotivovat do činnosti všechny členy. Základnou nám ve dnech podzimních prázdnin, tedy 25.-28.10.2007, byl srub dejvického střediska Kruh poblíž Skryjských jezírek na Křivoklátsku.

Účast: 6 a 1/2 3/4, Buba, Krtek, Kulihrach, Vlaďka, Kid + Borůvka, Mamut, Martina, Máťa, Nika, Pepino, Viki, Žlababa.

 

Ve čtvrtek jsme se (bez 6 a 1/2)vypravili do Skryjí, abychom obhlédli terén, poznali trochu okolí, dopřipravili program a připravili srub na zbytek účastníků. Hned poté co jsme vyšli z vesnice jsme si zamilovali místní přírodu, zejména pohled na jezírka nám vzal dech. Měli jsme štěstí, že nebylo mnoho vody, jinak bychom se museli podél skal brodit, což by nebylo nijak příjemné v tom mokrém počasí. Nedaleko za jezírky stojí na mýtince osamělý srub, který se nám všem velice zalíbil. Po vybalení už však začal frmol s přípravou následujících tří dnů.

 

Účastníci akce, tedy téměř celý zbytek kmene, měl dorazit v pátek kolem 12:30 do Skryjí. Vydali jsme se je přivítat, a sdělili jim, že mají navštívit hrad, spíše zříceninu, Týřov a cestou plnit nejrůznější úkoly – ve skupinách do kterých se rozdělili. Po návratu z Týřova se mohli vydat směrem ke srubu.U jezírek zpracovali poslední úkol, a to složit píseň o dosavadní cestě na zříceninu a na srub.

Večer za námi dorazil 6 a 1/2 a později Veronika se Žlababou. Následoval krátký nástup, během kterého jsme ostatním vysvětlili záměry této akce a bratru Mamutovi byla předána červená roverská šňůrka.

Po večeři skupiny Martina/Mamut/Máťa; Borůvka/Pepino/Viki a Veronika/Žlababa předvedli své písně ve kterých vyjádřili zážitky z cesty ke Skryjským jezírkům a všichni představili některou ze svých zálib za pomoci předmětu, který s sebou přivezli.

 

Sobotní ráno pro účastníky nebylo asi nijak příjemné, neboť byli vzbuzeni hrozivým rámusem vytvořeným za pomoci kuchyňského náčiní. Po dostihové rozcvičce a snídani proběhlo několik úvodních her na rozehřání, ale také pro zábavu. Poté přišla velká komunikační hra, která měla za úkol zobrazit výhody a nevýhody různých způsobů předávání informací, kdy hlavním úkolem bylo "uspořádat" roverskou akci, dát o ni vědět ostatním, připravit seznam věcí a jídelníček a na konec vytvořit originální recept. Někteří hráči zjistili že spoléhat se např. na svou „dokonalou“ paměť se často nevyplácí. Mezitím za námi dorazil poslední očekávaný člen kmene – Kid.

Během oběda Zdenda promítl prezentaci zobrazující dosavadní činnost kmene, tedy fotky z akcí, kterých se kmen účastnil nebo si je sám pro sebe připravil. Po obědě 6 a 1/2 s Kulihrachem odvedli účastníky na výlet po okolí, kde hráli různé hříčky a nechali jim nahlédnout pod pokličku roveringu a roverského programu.

Po návratu, kdy byli všichni vyhládlí, jsme si museli získat svačinu z houpací sítě, která byla asi ve čtyř metrové výšce. Po úspěšném výlovu svačiny se nám podařilo chytit do sítě ještě Kida. V další části programu jsme se pokusili vyřešit problém komunikace v kmeni na modelu složek integrovaného záchranného systému a jejich způsobu domluvy. Podařilo se nám dát dohromady kontakty všech přítomných a vytvořit schéma kmenové štafety. Před večeří jsme si potmě zahráli frisbee, během večeře Buba promítl prezentace zaměřené na skautské (roverské) weby a literaturu související s roveringem. Nástup a symbolické zakončení dne se odehrálo po večeři. Posledním plánovaným programem byla čajovna, která nabízela několik stanovišť, na kterých byly různé náměty na zamyšlení/diskuzi. Vždy po deseti minutách zazněl gong a místo muselo být opuštěno. Na výběr potom bylo jít na jiné místo či do čajovny, kde byl připraven čaj a malé občerstvení. Čajovna některé účastníky zaujala, a diskutovali i po jejím skončení.

 

Nedělní budíček byl už příjemnější – koho by nepotěšila snídaně do postele… Idea zakončila celý program víkendu – spočívala v řízené (Vlaďkou a 6 a 1/2) diskuzi o nejrůznějších tématech dotýkajících se skautingu a roveringu.

Následoval už jen úklid a odchod na autobus do Skryjí. Na zastávce ještě účastníci před odjezdem vyplnili dotazník (zpětnou vazbu) ohledně uplynulého víkendu.

Výstupy z programů: vystupy.zip

– Buba –

 

Názory účastníků na akci:

Martina:

Tam se mi to líbilo moc. Skvěle připravená akce a myslim si že to co to splnit mělo tak to splnilo. Poznali sme se o 50% víc, zjistili sme nějaké užitečné věci a byla tam i zábava, která tam musí bejt.

 

Máťa:

Bylo to supr, fakt sem si to užil, akce podobnýho typu bysme měli pořádat častějš – těch pár dní je tak akorát na to aby se to dostatečně rozjelo, ale neni to dost dlouho aby to někomu lezlo na nervy. Hlavně se mi líbily netradiční pojetí budíčku a rozcvičky.

Viki:
Ta akce byla podle mě dost povedená, a podobné další bych uvítal. Na akci většina lidi jela s tim, že nevime co se tam bude dít, a jaké budou poměry. Velice kladně hodnotím váš(starších RS) přístup k nám mladším. Zrovna já a tuším Máťa jsme tak ňák nevěděli jestli vůbec bude možne naše zařazení mezi starší bratry, kteří se třeba na táboře k nám moc vlídně
nechovali. Proto jestě jednou zdůraznuji že byl váš přístup k nám pro mě velice příjemným překvapením. (…) Fajn byla ta hra, teď nevim jak se jmenovala, jak jsme chodili od papiru k papiru. Taky to noční svičkaření, a i ostatní byli fajn… Třeba pohybovky, ta naskakovaná fakt dobra.

Napsat komentář