Rubriky
Středisko

Výročí střediska 11. listopadu

     K příležitosti vzpomenutí významných výročí  75. let vzniku Junáckého oddílu na území Klecan a 21. let obnovení činnosti junáckých oddílů svolal náčelník střediska Fill všechny členy současné i bývalé, a taktéž přátele střediska, do společného kruhu v sále El Pasa v Klecanech. Sešli jsme se v pátek 11. 11. 2011 v 19 hodin. Slavnostní program začal bratr Fill uvítacím proslovem, po němž přizval k sobě všechny členky 1. oddílu Ještěrek a členy 3. oddílu Kejklířů i všechny přítomné oldskauty, a společně všichni zazpívali skautskou hymnu. Po tomto uvítání dostaly slovo světlušky a skautky z 1. oddílu, které měly připravenou prezentaci fotografií ze své činnosti napříč celou historií, a pak ukázaly vtipnou prezentaci o současné podobě oddílu. Skautky vystřídal Mamut s neméně skvěle připravenou prezentací o třetím oddíle, a na něj navázal Buba krátkým povídáním o svém letním pobytu na světovém Jamboree ve Švédsku.

Po této akademii dostali ti, kteří po dobu 75. let skautování v Klecanech přispěli svým dílem k rozvoji práce s dětmi v našem středisku, malé poděkování za svou činnost – a to vzpomínkový skautský obrázek a růži. K tomu nám hrála přítomná kapela živou hudbu, která pokračovala i po skončení této oficiální části. Všichni jsme se dobře bavili do pozdních večerních hodin.

Míša Brázdová (Sedláčková)

 

 

     V den, s patřičně znějícím datem 11.11. 2011, se v prostorách místní diskotéky El Paso sešlo několik příznivců a přátel dříve i nyní působících skautů. Přibližně v 19:30 hod. byla oslava zahájena Junáckou hymnou a následovalo představení činných oddílů. Děvčata z 1. Dívčího oddílu si připravila reportáž a video ukázku ze života a dění dětských oddílů. Následně jsme mohli sledovat fotoprezentaci, vypracovanou od Vlaďky, která vede malé holky (Světlušky) a byl nám představen 1. Oddíl jeho členkami.Stejnou prezentaci o složení a náplni oddílu měl Mamut, vedoucí třetího chlapeckého oddílu, kde jsme se podívali pod pokličku dění kluků – Kejklířů.Tato představení byla proložena písničkami od Jeronýma Lešnera, bývalého skauta z Řeže, který si připravil vtipné písně vhodně zvolené  i pro dětské účastníky oslavy. Následovalo předávání poděkování za práci ve skautingu za posledních 75 let. Poděkování v podobě květiny a fotografie se skautskou tématikou dostali všichni jmenovaní, kteří byli přítomní. Bohužel lidí ze seznamu, kterým patří velký dík za práci ve skautingu, v oddílech, při táborech a jiných akcí spojených se skautingem v Klecanech, přišlo velice málo. Jmenujme jen pro zajímavost ty, kteří dorazili a naše poděkování si převzali: Miroslav Peroutka – Perďa , „dlouhodobý člen, oldskaut a dřívější vedoucí oddílu“, Růža Pacovská – Babačka , dlouholetá zástupkyně vedoucího střediska, bývalá vedoucí prvního oddílu, Miroslav Černý – Kid , bývalý vedoucí střediska a druhého a čtvrtého oddílu, Ivo Kurhajec – Fill, bývalý vedoucí třetího oddílu a vedoucí střediska, Jana Klausová st. za dlouholetou výpomoc na táborech v kuchyni , Matěj Zach – Stopař, bývalý a dlouholetý vedoucí třetího chlapeckého oddílu, Michaela Brázdová, bývalá vedoucí prvního oddílu, Jana Klausová, ml. vedoucí prvního oddílu a spousty dalších lidí jmenovaných za pomoc při středisku. Jmenujme i ty, kteří na oslavu nedorazili, pro které květina i dárek byly také připraveny: Ondřej Bulvas – Šlahoun, Ivo Hlaváček, Luboš Ježek – Sappy, Dáša Tintěrová, Marcela  Ježková a Mirek Stýblo .Vzpomeňme i na památku těch, kteří se zasloužili o to, že středisko vypadá dnes tak, jak vypadá a kteří bohužel už nejsou mezi námi:  Zdeněk Stanislav, Richard Stanislav, Olda Štemprok nebo sestra Bednářová. Po slavnostním předávání se hudebních nástrojů chopila skupina Tukani. Hráli trampské a country písně k poslechu. Na plátně běhaly fotky z minulosti, při kterých si starší skauti mohli zavzpomínat, jaké to vlastně bylo za jejich doby. Všem přítomným děkujeme za účast. Děkujeme zatím nezmíněným oddílovým dětem a jejich rodičům, kteří zaplnili  stoly v sále a jsme moc rádi, že je zajímá nejen přítomnost střediska, do kterého přihlásili své dítě, ale i jeho minulost. 

Jana Klausová
Zástupce vedoucího střediska

 

Napsat komentář