Rubriky
Roverský kmen

Pekelná akce

Pekelná akce vznikla jako projekt, jenž jsme měli s klukama vymyslet během a po skončení roverského kurzu Svatoplukovy pruty. Proč pekelná? Na SP, tak, jako na každé skautské akci se snažíme vyvarovat sprostých slov. Já jsem si řekl, že se budu snažit místo nich používat peklo (např. dopekla!). Ne že bych to používal tak často, ale "peklo" se mi vrylo do hlavy, a když jsem vymýšlel pracovní název, tak mě napadlo právě "Pekelná akce" (myšleno zase tak, aby se nemluvilo vulgárně). Nikdo neprotestoval a tak to tak zůstalo.

Před zahájením vlastního vymýšlení konkrétních detailů jsme si stanovili cíle, k nimž má akce vést nebo je alespoň přiblížit. Jako největší úspěch chápeme posun ve vnímání Kmene staršími skauty.  

Akce se zúčastnili:

Mamut, Máťa a já (Viki) jako organizační tým

Anča Sýkorová, Anča Koktanová, Kája, Niki, Týna jako skautky

Petr Šimon jako skaut

Borůvka, Hynek, Janina, Kulihrášek, Loki, Pepíno a Vlaďka jako RS

 

Začátek akce jsme stanovili na pátek 1. října. V 18:00 byl sraz na Hl. Nádraží v Praze. Nikdo z účastníků netušil, že se tam s nimi nesejdeme. V 18:00 jim přišla SMS zpráva, kam a v kolik hodin mají vyrazit. Na nádraží do Dobřichovic, kde se celá akce odehrávala, dorazili úplně všichni, kteří se přihlásili a udělali nám tím velikou radost.

 

První úkol, který účastníci dostali hned po příjezdu na nástupiště, bylo odemknout vchod do základny, který "zlá čarodějnice" zamkla čtyřmi zámky. Získání klíčů neprobíhalo zrovna jednoduše a tak jsme se do základny dostali až hodně pozdě, za tmy. Všichni se drželi statečně, respektive držela je myšlenka na "vysněnou večeři", kterou si měl každý přivézt. Pro některé byl tedy šok, že "svou" musí předat jinému, náhodně vylosovanému účastníkovi. Všichni se s tím ale nakonec popasovali na výbornou a den jsme zakončili hraním stolních her a hraním na kytary.

 

V sobotu ráno nás hned čekala skvělá, "dobrovolná" rozcvička. Snídaně probíhala v lehce divokém stylu, ale nakonec se spokojeně najedli i největší brblové. Ve sportovním duchu probíhalo celé dopoledne, kdy jsme se naučili pravidla "Ultimate frisbee" a rovnou je aplikovali v ještě ultimátnější hře mezi stromy.

Oběd si každý z účastníků mohl vybrat ze dvou jídel. Jen co nám trochu slehlo, už jsme začali zase sportovat. Vyzkoušeli jsme několik alternativních her "naskakovaná". Další odpolední program byl již klidnější, abychom neumřeli únavou. Konkrétně se jednalo o "Službu". Asi nemá smysl vysvětlovat, o co jde, těm, kteří to nevědí.

Následovala Mamutova detektivní hra, která trvala až do tmy. Poté opět přebral otěže Máťa s hrou "Vězňovo dilema", která byla velice poučná a vzbudila mezi námi veliké vášně a bouřlivé diskuse. Po večerech probíhala více-méně volná zábava spojená s večeří a také s hrami, které si měli všichni účastníci pro ostatní připravit. Mezi jinými vzpomenu na hru Romeo – Julie při, které byl úkol podle hmatu rozpoznat svého Romea (svou Julii) mezi jinými.

 

Nedělní ráno bylo pro nás – organizační tým trošičku náročné, protože jsme pro všechny chystali snídani "do postele". Po IT rozcvičce si Matyáš připravil progam s názvem "V cizí kůži", který všechny pobavil. Aby pohybu nebylo málo, vyrazili jsme na místní fotbalové hřiště s cílem zahrát si softball. Po chvilce jsem přesvědčil místního "sekače trávy", aby nás nevyháněl a suprově jsme si zahráli. K obědu jsme si opekli buřty a nejspíš jsme trhli rekord v počtu spadlých buřtů do ohně. Po odpoledním klidu jsme pomalu začali uklízet základnu. Před odjezdem ještě přišel na řadu program "Týmové role", který měl ukázat kdo jak je v týmu platný – jak ho chápou ostatní.

 

Cesta zpátky proběhla naprosto bez problémů. Podle zpětných vazeb, které jste nám poslali, se Vám to patrně moc líbilo. To jsme velice rádi. Výtky, které k této akci byly, byly dvě, a to záchody a stravování. Záchody jsme bohužel nemohli ovlivnit, ale o co ta "kadibouda" byla horší, než ty, co jsou na táboře? Stravování možná nebylo 100%, ale kde jinde na výpravách nebo podobných akcích byl výběr ze dvou jídel? :D. Těším se na Vás na příští akci/výpravě.

                                                                                                                                   Viki

PS: Zvláštní poděkování dobřichovickým skautům za poskytnutí základny a Janině která to všechno výborně fotodokumentovala.

Ohlasy:

"Neni co dodat – skvělý víkend se skvělými lidmi :)Moc díky :)"

                                                                                            Anča S.

"Bylo to fakt super..ráda zopakuju…:)"

                                                       Borůvka

"Kluci se opravdu hodně snažili, abychom si to užili a myslím že se jim to povedlo… díky"

                                                                                                                                     Loki

"Bylo to skvělé doufám že to zas zopakujem moc vám za ten víkend děkuju..vám všem…"

Kája

"Bylo to fajn a práce těch tří se na tom odrazila. Chtěl bych aby bylo více takové iniciativy ve středisku."

Kulihrášek

"Parádní program, velká zábava a hodně srandy…tak to má bejt..:)"

Pepíno

"Tenhle víkend nebyl žádnou ztrátou času. Náramně jsem si to užila."

Niki

"Když se parta spolu srazí, zábavu si nepokazí!"

Mamut

"Snažili jsme se co to šlo, aby se to lidem líbilo. Myslím že se nám to povedlo."

                                                                                                                     Máťa

"Tak dobře jsem si frisbee dlouho nezahrál. Příjemně strávený čas a účelně vynaložená námaha. Díky"

                                                                                                                                        Viki

Napsat komentář