Rubriky
Letní tábory

Tábor 2013

    Parta mladých vedoucích i letos sebrala odvahu a ve svém volném čase naplánovala a zrealizovala tábor pro 39 malých dětí na louce u Heřmanic v Podještědí.  V sobotu 29. 6., kdy děti najely na tábořiště, bylo již několik teepee  postaveno, stejně tak hangár a byla zastřešená kuchyň i jídelna. Roveři a někteří vedoucí totiž přijeli na tábořiště ve středu a do soboty pracovali, abychom se s dětmi měli kam v sobotu případně schovat před deštěm.
 
     Letošní tábor jsme pořídili hangár, který měl posloužit jako sušárna při špatném počasí a společenská místnost. Nejvíce jsme ho využili na závěrečnou etapu, což byla oslava a raut pro děti za odměnu za dobrou práci a snahu po dobu celé hry. Děti spaly i letos v teepee. Pořídili jsme další tři stany, které slouží převážně pro vedoucí s malými dětmi, zdravotka a izolace a jako ubytování naše kuchařky.  Staré podsadové stany po dlouholetém stanování již postupně odešly a tak každý rok díky provozním dotacím a vyššímu táborovému poplatku postupně doplňujeme nové. Všichni si stejně jako loni tak i letos nejvíce z táborového vybavení pochvalovali polní sprchu, kterou letos kluci postavili dřevěnou = nedobytnou a nespadnutelnou (po loňském zážitku, kdy při sprchování starších skautek spadla krycí plachta :)). 
 
     O programu a etapovce si lze počíst v jiných článcích, ale vězte, že letošní program pro děti se odvíjel od toho, že dětem jako otrokům dal Faraón svobodu a celý tábor bylo možno sledovat „exotroky“ v jejich svobodném životě. Děti si vyzkoušely mumifikaci těl jejich plyšových kněží a jejich následné pohřby, prostě vše, co o starém Egyptě dnes víme a co se na táboře dozvěděly i děti. 
 
     Stejně tak oddílový program měli vedoucí vymyšlený do detailů včetně přípravy na slib, který několik jedinců na závěrečném ohni slíbilo. Hledat či sloužit nejvyšší Pravdě a Lásce – dobru, ke kterému děti vedeme a chceme, aby měly dobro jako důležitý prvek na jejich cestě životem, je náš cíl.
 
     Díky pěknému počasí se letos povedly dvoudenní výpravy a výlet do Liberce. 
     Po letošní „roverské zkoušce“ se do roverského kmene připojil Kuba.
 
     Když z naší paměti a zážitků vytěsníme závěrečnou hromadnou virózu, kdy ve středu zvracelo pár děti a dalších 10 v pátek a v sobotu, kdy přijížděli rodiče na závěrečný oheň a v sobotu ještě při bourání se hangár změnil v hromadnou odpočívárnu pro nemocné, tábor se snad dětem líbil a nám vedoucím také.  
 
     Ráda bych touto cestou poděkovala všem, kteří se na táboře podíleli. Kuchařkám, které nám vařily skvělé jídlo a hlavně vedoucím a roverům, kteří tábor připravili. Děkujeme i rodičům za podporu a za důvěru, kterou nám poskytují tím, že nám dítě na 14 dní svěřují. A děkujeme dětem, že s námi na tábor opakovaně jezdí, je to pro nás nejlepší známka a zpětná vazba toho, že děláme tábor, který se dětem líbí.
 
Jana Kovalská – Janina
 
Článek o roverech na táboře od Vikiho zde: http://skaut.klecany.cz/obsah/roveri-na-tabore-378.html 
 
Článek popisující dvoudenní výpravu 13. oddílu sepsala Kačka zde: http://skaut.klecany.cz/obsah/13-oddil-dvoudenni-vyprava-do-radvance-379.html 
 
Mamutův článek o programu 3. oddílu zde: http://skaut.klecany.cz/obsah/program-3-oddilu-tabor-2013-381.html
 
A druhý Mamutův o výpravě do Polesí zde: http://skaut.klecany.cz/obsah/vyprava-3-oddilu-do-polesi-380.html 
 
Článek od Anči o celotáborové hře zde: http://skaut.klecany.cz/obsah/celotaborova-hra-385.html 
 
Fotky od Ančete: http://annes-maslo.rajce.idnes.cz/Tabor_2013/ 

Fotky od Mamuta: http://mamutarapik.rajce.idnes.cz/Tabor_Hermanice_2013/ 

 

Táborový deník: http://hermanice.blogspot.cz/

Napsat komentář