Rubriky
Letní tábory

Tábor 2012 – Celotáborová hra

      Přibližně před rokem (září 2011) jsem se jako většina roverů našeho střediska účastnil rady okresního vedení junáka. Na této první radě v novém školním roce byly jako jeden z bodů referáty jednotlivých členů ohledně jejich táborů. Tehdy jsem zaslechl úvalského vedoucího povídat o jejich etapové hře na téma zaklínač. Už tehdy ve mně začínal klíčit nápad na výměnný obchod s "etapovkama".

     Když se pak na naší střediskové radě začal řešit tábor a role jednotlivých činovníků na něm – přihlásil jsem se jako dobrovolník na etapovou hru – za podmínky že se nám od úvalských podaří vyměnit jejich hru z "loňska". To se podařilo. Nakonec z jejich původní etapové hry moc nezbylo ale za jádro jim vděčím.

     Naše etapová hra ZAKLÍNAČ tedy vznikala ze solidního základu, který jsme museli ale dosti upravovat (ať už kvůli příběhu který jsme chtěli zasadit do prostředí ságy a né PC hry jako to měli úvalští, nebo kvůli holkám, které u úvalských nehrály – měly vlastní etapovku).

     Etapovou hru jsme připravovali v týmu. Měli jsme předlohu jednotlivých etap, takže si každý z týmu zamluvil jednu etapu a tu pak měl upravit pro naše potřeby. Přes značné "porodní" bolesti jsme se snad dokázali dostat k solidnímu výsledku.

     První dvě etapy jsem si vzal na starost sám. Příběh vycházející z úvodní scénky (kterou připravil mamut) byl jednoduchý – Po válce s Nilfgardem je v Cintře chaos. Přemnožily se bestie a bezradný král Foltest zavolal své rádce a radil se s nimi co dělat. Jeden z nich si vzpomněl, že kdysi po královsvích putovali zaklínači a čarodějky kteří se nechávali najímat a hubili bestie. Foltest tedy rozhode, že najme několik skupin a pošle je na hradiště zaklínačů a čarodějek – Khaer Morhen, aby se z nich stali zaklínači a čarodějky. Děti tedy prošly výcvikem na zaklínače a čarodějky a k dovršení jejich přeměny byl posledním krokem požití mutagenů. Mutageny ale přes noc někdo záhadně odcizil…

Třetí etapu měly na starost Anča a Niki

     Filippa Eilhart – jedna z čarodějek mister má nápad jak situaci vyřešit.Vzpomněla si, že jí sestřenice kdysi povídala o "Vidoucím lektvaru". Spojí se tedy s ní a domluví se, že jí recept na lektvar pošle po kurírovi. Problém nastává, když kurír cestou Oxenfurtem recept poztrácí. třetí etapa tedy byla o hledání receptu v Oxenfurtu. Hledání ale znepříjemňují nepřátelské veverky (scoia'tael).

     Zaklínači a čarodějky úspěšně získali recept, jenže součástí Vidoucího lektvaru je i "Utopencův mozek", což je přísada dosti neobvyklá a proto ji na hradišti nemají. Ve čtvrté etapě, kterou si připravil Hynek a Petr Š. se tedy vydají získat utopencův mozek.

     Získat "Utopencův mozek" nebylo snadné, ale nakonec se to povede. Filippa pak tedy lektvar vypila a na papír zakreslila cestu k ukrytu, kde by měl být schovaný lupič mutagenů. V 5. etapě, kterou měla na starost Anča se tedy cechy vydávají po strastiplné cestě na vrchol blízkého kopce – kam je dovede mapa od čarodějky. Cestu opět "zpříjemňují" scoia'tael a úkoly, které musejí cechy řešit.

     Ve zlodějově doupěti je však liduprázdno. Zaklínači a čarodějky tam naleznou pouze zbytky dopisů adresované jakémusi záhadnému Riencemu – patrně zlodějovi mutagenů. Čirou náhodou však na hradiště zavítá známý trubadůr Marigold, který za malou službičku (6. etapa – Hynek, Petr Š.) prozradí, že o Riencovi toho hodně ví jakýsi vlkodlak a prozradí, kde se obvykle nalézá.

     Za vlkodlakem jsme se museli vydat v noci – účast na noční etapě kterou perfektně připravil Mamut byla dobrovolná, pro skauty a skautky dobrovolně povinná ;). Vlkodlak, po té co ho stateční zaklínači a nebojácné čarodějky přemohli, prozradí Riencův současný úkryt.

     Ráno po té, co tak statečně skoncují s vlkodlakem však na všechny padá strašná únava a přicházejí o veškeré schopnosti. Naštěstí se s něčím podobným již čarodějky setkali a tak náprava není obtížná. Každý cech si musí vytvořit totem a každý jednotlivec svůj amulet na ochranu před zlovolným kouzlem, které na ně kdosi seslal. (připravil Loki)

     Po znovunabytí svých schopností již nebrání nic tomu aby se cechy vydaly za Riencem a konečně to s ním skončily. Závěrečnou etapu, ve které sice Rienceho nedopadnou ale ukradené mutageny naleznou připravila Týna. 

     Po dokončení procesu přeměny, který prodělali všichni zaklínači a všechny čarodějky už zbývalo pouze rozhodnout, který cech je nejlepší a tudíž který cech získá, jako jediný, právo existovat od krále Foltesta. To se vyřešilo v LARPU, který byl tento rok součástí (vyvrcholením) etapové hry.

Viki

PS: Letošní etapovku vyhrál Cech Vlkodlaka (Hyneček, Pepe, Kuba Vaj., Verča Š., Niki, Verunka, Petr Sk.)

Napsat komentář