Rubriky
Středisko

Jak se staví sen

 Už nějakou dobu se více či méně snažím starat o areál a budovu našeho srubu. Když jsem se tedy rozhodoval, jaký projekt vytvořím ke své vůdcovské zkoušce (ROVEL+ 2012), akce spojená se zlepšením podmínek v areálu pro mne byla jasná volba ;).

Upoutávka na akci:

 

Na jedné z posledních schůzek v červnu jsem nechal všechny přítomné mladší rovery, rangers, skauty a skautky (členy 13. oddílu) -14 lidí – vyplnit jednoduchý dotazník, ve kterém jsem jim dal prostor pro vyjádření jejich názoru na areál srubu – Co se jim líbí, co se nelíbí, co by chtěli zlepšit a co jsou pro to ochotni udělat. Výsledky těchto dotazníků jsem zpracoval do tabulky.

Věci, které by chtěla třináctka změnit jsou (od nejvíc chtěných po nejméně):

1.             Předělat NATO

2.             Odstranit hromady dřev volně se povalující (obzvlášť staré podsady)

3.             Vyčistit zarostlý prostor u zdí

4.             Odstranit val ze dřeva mezi hrací plochou a ohništěm

5.             Uklidit nad srubem a znova tam vybudovat hřiště

6.             Odstranit loď šermířů

7.             Posekat trávu a kopřivy

8.             Upravit klubovnu třináctky + kuchyň

Většina dotazovaných byla ochotna přiložit ruku k dílu.  Moje akce tedy byla zaměřena na splnění těchto nedostatků (+ ještě tuna dalších cílů, které se ale týkají spíše ROVELU než této konkrétní akce/brigády).

Průběh:

V pátek večer, kdy akce měla začínat, se sešlo pouze málo mladých roverů. Konkrétně Kája, Anča a jediná pozvaná skautka Hynečková. Docela mně to rozhodilo, ale tak co… Všechny mladé jsem obvolal a krom Týny, která byla nedostupná se se všemi domluvil. Niki byla nemocná, Hynek, Hyneček  Petr Šimon slíbili dorazit v sobotu ráno – skutečně dorazili.

Jediný z mladých, o kom jsem měl jakš takš zprávy, byl Loki – měl dorazit v sobotu odpoledne – dorazil. Na pátek jsem měl připraveno několik programů, ale vzhledem k tomu, že přítomni byli spíš starší roveři, tak jsem se rozhodl harmonogram upravit – zahráli jsme si místo toho dvě psychohry (hodnotové orientace, morální usuzování). Ze zpětné vazby vyplynulo, že většina přítomných by asi radši, kdyby nebyly tak blízko po sobě (mezi nimi bylo pouze krátké frisbee). Nicměně většina se shodla na tom, že hry nebyly špatné a že pro ně měly přínos. Pak následovalo dobrovolné hraní na kytary a volná zábava.

V sobotu ráno jsme vstávali v 8 hodin, jak bylo plánováno. Po snídani jsme začali s prací. Dostavili se Hynek, Hyneček a Petr Š. Práce pokračovala až do cca 13. hodiny, kdy byla přerušena obědem. Po obědě jsme se opět s chutí vrhli na práci a pokračovali až do tmy. Čekala nás večeře, po které jsme si zahráli krátkou hru na probuzení a uskutečnil se program Rovering, který ve zpětné vazbě nebyl příliš kladně hodnocen, zároveň ale nebyl ani odmítnut a většina si z něj zřejmě něco odnesla. Po roveringu se taktovky ujala Janina a měla několik her a aktivit na vztahy ve skupině (kmeni). Zpětná vazba – velmi pozitivní. Po Janině jsem opět nastoupil já. Dali jsme krátkou a zábavnou pohybovou hru. Na lidech bylo vidět, že už by další přednášku a diskusi těžko zvládali (a i já byl z roveringu dost vykolejen) a tak jsem zařadil 3. psychohru – hra s tisícikorunou). Po této hře jsem už dal volnou zábavu – většina se koukala na film.

 

 

V neděli ráno jsme opět vstali včas (v 8) a v devět hodin už nanovo začali pracovat. Měl jsem v plánu, pokud vše dobře a rychle půjde, zařadit program "služba" po obědě, ale byli jsme v časové tísni a tak jsem ho nakonec nerealizoval. Kolem 14. hodiny byl oběd a po něm kvůli časové tísni rovnou práce. Po obědě se lidé postupně začali rozutíkávat domů (samozřejmě po domluvě se mnou) a práce jsme ukončili v půl sedmé.

Děkuji všem za dobrou práci, Vlaďce a Anče zvlášť za výborné jídlo.
 
Viki
 

Fotky od Janiny zde 

 

Napsat komentář